Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Книжкові видання та компакт-диски (1)Реферативна база даних (15)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>A=Нідялкова Н$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 13
Представлено документи з 1 до 13
1.

Мацелюх О. В. 
Очищення і фізико-хімічні властивості пептидази Bacillus thuringiensis ІМВ В-7324 з еластазною і фібринолітичною активністю [Електронний ресурс] / О. В. Мацелюх, Н. А. Нідялкова, Л. Д. Варбанець // Український біохімічний журнал. - 2012. - Т. 84, № 6. - С. 25-36. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/BioChem_2012_84_6_5
Розроблено схему виділення і очищення пептидази Bacillus thuringiensis ІМВ В-7324, яка включає осадження сульфатом амонію та хроматографію на нейтральних і заряджених TSK-гелях. Встановлено, що ензим виявляє специфічність щодо еластину і фібрину. Молекулярна маса його - 26 кДа. Показано, що ензим є сериновою лужною пептидазою, оптимуми рН гідролізу еластину і фібрину становлять 9,0 і 10,0 відповідно. Температурний оптимум гідролізу еластину - при 40 <$E symbol Р>C, а фібрину - 50 <$E symbol Р>C. Показано високу стабільність очищеного препарату в діапазонах рН і температур. Встановлено стабілізуючий вплив на активність пептидази катіонів цинку в концентрації 1 мМ і інгібуючий вплив майже всіх досліджених катіонів двовалентних металів. Досліджувані аніони на активність ензиму практично не впливають, за винятком хлоридів і ацетатів, які знижують її в середньому на 20 %, і фосфат-аніонів, що на 15 - 30 % підвищують його активність.
Попередній перегляд:   Завантажити - 3.607 Mb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
2.

Варбанець Л. Д. 
The coordination compounds ofcobalt (II, III) with dithiocarbamicacid derivatives — modificators of hydrolytic enzymes activity [Електронний ресурс] / Л. Д. Варбанець, О. В. Мацелюх, Н. А. Нідялкова, К. В. Авдіюк, О. В. Гудзенко, І. Й. Сейфулліна, Г. М. Масановець, М. В. Хитрич // Biotechnologia Acta. - 2013. - Vol. 6, № 1. - С. 73-80. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2013_6_1_8
Попередній перегляд:   Завантажити - 1.69 Mb    Зміст випуску     Цитування
3.

Нідялкова Н. А. 
Оптимізація середовища для синтезу фібринолітичної пептидази Bacillus thuringiensis ІМВ В-7324 [Електронний ресурс] / Н. А. Нідялкова, О. В. Мацелюх, Л. Д. Варбанець // Biotechnology. - 2012. - Vol. 5, № 4. - С. 74-81. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2012_5_4_9
Досліджено умови культивування Bacillus thuringiensis ІМВ В-7324 для біосинтезу пептидази з фібринолітичною активністю. Встановлено, що максимальний синтез ензиму (4,17 од/мг протеїну) відбувається у стаціонарній фазі росту штаму за умов глибинного культивування. Показано, що для біосинтезу пептидази значущими є всі компоненти базового середовища, крім желатину, вилучення якого призводить до підвищення активності в 4 рази (21 од/мг). Вивчено вплив різних джерел азоту і вуглецю на синтез ензиму. Виявлено, що оптимальними джерелами є сульфат амонію і мальтоза, використання яких надає змогу збільшити вихідну активність у 12 разів (50 од/мг протеїну). За допомогою двофакторного експерименту на чотирьох рівнях визначено оптимальні концентрації мальтози і сульфату амонію в середовищі, за яких вдалося підвищити фібринолітичну активність у 25 разів (105 од/мг протеїну). Оптимізоване середовище містило (г/л): мальтозу - 19,0, (NH4)2SO4 - 12,0, КН2РО4 - 1,6, <$E roman {ZnSO sub 4~cdot~7H sub 2 O}> - 0, 25, <$E roman {MgSO sub 4~cdot~7H sub 2 O}> - 0,75.
Попередній перегляд:   Завантажити - 154.949 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
4.

Нідялкова Н. А. 
Фізико-хімічні властивості фібринолітичної пептидази Bacillus thuringiensis IMV B-7324 [Електронний ресурс] / Н. А. Нідялкова, О. В. Мацелюх, Л. Д. Варбанець // Мікробіологічний журнал. - 2013. - Т. 75, № 4. - С. 3-7. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2013_75_4_2
Дослідження фізико-хімічних властивостей фібринолітичної пептидази Bacillus thuringiensis IMB B-7324 показало, що ензим проявляє оптимальну фібринолітичну активність за pH 10,0 і температури <$E50~symbol Р roman C>. Стабільність пептидази зберігалася в інтервалі значень pH від 6,0 до 11,0 і температури від 20 до <$E50~symbol Р roman C> протягом 1 год. Пригнічення активності фібринолітичної пептидази етиленгліколь тетраоцтовою кислотою (ЕГТА) та динатрієвою сіллю етилендіамінотетраоцтвої кислоти (трилон Б) свідчить про її належність до групи металопептидаз. Встановлено, що катіони Ag<^>+, Mg<^>2+ і Ba<^>2+ підвищують фібринолітичну активність на 40, 25 і 30 %, відповідно, в той час як Ca<^>2+, Zn<^>2+, Cu<^>2+, Pb<^>2+ і Hg<^>2+ знижують її на 30 - 60 %. Деякі з досліджуваних аніонів (F<^>-, Br<^>-, <$Eroman SO sub 4 sup 2->, <$Eroman {S sub 2 O} sub 3 sup 2->, <$Eroman AsO sub 4 sup 3->, <$Eroman NO sub 3 sup-> і <$Eroman NO sub 2 sup ->) на 25 - 100 % пригнічують активність фібринолітичної пептидази В. thuringiensis IMB B-7324.
Попередній перегляд:   Завантажити - 601.38 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
5.

Нідялкова Н. А. 
Фібринолітичні пептидази Bacillus [Електронний ресурс] / Н. А. Нідялкова, О. В. Мацелюх, Л. Д. Варбанець // Мікробіологічний журнал. - 2013. - Т. 75, № 3. - С. 80-93. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2013_75_3_12
Попередній перегляд:   Завантажити - 582.488 Kb    Зміст випуску     Цитування
6.

Мацелюх О. В. 
Еластолітичні ензими мікроорганізмів [Електронний ресурс] / О. В. Мацелюх, Н. А. Нідялкова, Л. Д. Варбанець // Biotechnology. - 2010. - Vol. 3, № 4. - С. 20-28. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2010_3_4_4
Зазначено, що еластолітичні ензими використовують у промисловості й медицині для гідролізу еластину - природного нерозчинного фібрилярного протеїну, що є складовою сполучної тканини більшості хребетних тварин. Описані в літературі еластолітичні ензими відрізняються між собою за каталітичними механізмами і субстратною специфічністю. Узагальнено дані щодо здатності деградувати еластин ензимами, виділеними з різних групп мікроорганізмів - бактерій, актиноміцетів і мікроскопічних грибів. Розглянуто деякі фізико-хімічні властивості препаратів еластолітичних ензимів та їх роль у патогенності Pseudomonas aeruginosa.
Попередній перегляд:   Завантажити - 214.645 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
7.

Варбанець Л. Д. 
Гідролітична активність мікроорганізмів, виділених з екосистем узбережжя Мертвого моря [Електронний ресурс] / Л. Д. Варбанець, О. В. Мацелюх, К. В. Авдіюк, О. В. Гудзенко, Н. А. Нідялкова, В. О. Романовська, О. Б. Таширев // Мікробіологічний журнал. - 2014. - Т. 76, № 1. - С. 16-20 . - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2014_76_1_4
Досліджені штами характеризувались загальною протеолітичною (казеїнолітичною) активністю, в той час як еластазна активність виявлена лише у двох штамів Gracilibacillus 6т2 і 7т1, причому вона була дуже високою та складала 23,1 і 34,7 Од/мл, відповідно, що знаходиться на рівні активності описаних у літературі бактеріальних продуцентів: Bacillus mesentericus 316 М (6 Од/мл), Bacillus thuringiensis IMB В-7324 (50 - 55 Од/мл). Здатність обох досліджуваних штамів синтезувати фермент, активний щодо еластину, є дуже важливою, з огляду на можливість його застосування в медичній практиці, оскільки еластази здатні до дисоціації еластинових волокон сполучних тканин. Поряд із цим штами проявляли також і фібринолітичну активність, але вона була незначною. Шість із восьми досліджених штамів проявили амілазну активність від 0,01 до 1,173 Од/мл, але ні один із досліджуваних штамів, представників різних екосистем узбережжя Мертвого моря, не проявляв <$E alpha>-L-рамнозидазної активності.
Попередній перегляд:   Завантажити - 364.174 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
8.

Варбанець Л. Д. 
Вплив координаційних сполук германію (IV) та стануму (IV) на активність деяких гліколітичних і протеолітичних ферментів мікроорганізмів [Електронний ресурс] / Л. Д. Варбанець, О. В. Мацелюх, Н. А. Нідялкова, О. В. Гудзенко, К. В. Авдіюк, Н. В. Шматкова, І. Й. Сейфулліна // Мікробіологічний журнал. - 2014. - Т. 76, № 6. - С. 11-18. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2014_76_6_4
Досліджено вплив координаційних сполук германію (IV) і стануму (IV): комплекс германію (IV) з нікотинамідом (Nad) [GeCl2(Nad)4]Cl2 (1), комплекси стануму (II) з 2-гідроксибензоїлгідразоном 4-диметиламінобензальдегиду (2-OH-HBdb) [SnCl4(2-OH-Bdb<$Ecdot>H)] (2), 3-гідрокси-2-нафтоїлгідразоном 2-гідроксинафтальдегиду (3-OH-H2Lnf) [SnCl3(3-OH-HLnf)] (3) та ізонікотиноілгідразоном 2-гідроксибензальдегіду [SnCl3(Is<$Ecdot>H)]<$Ecdot>(4) на активність пептидаз 1 і 2 Bacillus thuringiensis, <$Ealpha>-L-рамнозидаз Cryptococcus albidus, Eupenicillium erubescens та <$Ealpha>-амілази Aspergillus flavus var. oryzae. Результати свідчать, що всі досліджені сполуки по-різному впливають на активність досліджуваних ферментів: суттєво не змінюють еластолітичну активність пептидаз 1 і 2 B. thuringiensis, повністю інгібують амілазу A. flavus var. oryzae, активують або пригнічують активність <$Ealpha>-L-рамнозидаз C. albidus та E. erubescens. Значні відмінності впливу сполук (3, 4) на активність було спостережено у разі останніх. Особливість впливу (1) у порівнянні з (2 - 4) вірогідно пов'язана з наявністю різних центральних атомів комплексоутворювачів: германію (IV) (1) та стануму (IV) (2 - 4). Деяку подібність у пригніченні <$Ealpha>-L-рамнозидази C. albidus сполуками (1) і (4) можна пояснити присутністю піридинового кільця в молекулах їх лігандів. Найменш активною виявилася сполука (2) з координаційним вузлом {SnCl4ON}. Характери активності (3, 4) виявилися зовсім різними: суттєве підвищення <$Ealpha>-L-рамнозидази C. albidus і повне пригнічення <$Ealpha>-L-рамнозидази E. erubescens (3), а для (4) спостерігалась зворотна картина. З урахуванням однакового координаційного вузла {SnCl3O2N} головну роль у даному випадку відіграє зміна гідразидного фрагмента в молекулах їх лігандів.
Попередній перегляд:   Завантажити - 410.468 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
9.

Нідялкова Н. А. 
Субстратна специфічність пептидази 2 Bacillus thuringiensis IMB B-7324 [Електронний ресурс] / Н. А. Нідялкова, О. В. Мацелюх, Л. Д. Варбанець // Мікробіологія і біотехнологія. - 2013. - № 2. - С. 15-24. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MiB_2013_2_4
Вивчено субстратну специфічність очищеної пептидази 2 Вacillus thuringiensis ІМВ В-7324. Для вивчення субстратної специфічності пептидази 2 використано білки: еластин, фібрин, фібриноген, колаген і казеїн. Визначення оптимальних співвідношень ензим-субстрат проводили за допомогою повного двофакторного досліду. Спорідненість (константу Міхаеліса, Km) до субстратів пептидази 2 B. thuringiensis IMB B-7324 визначали за методом подвійних обернених величин в координатах Лайнуївера-Берка (1/v0-1/[S]). Для обчислення та графічного представлення результатів повного двофакторного експерименту використовували метод стрімкого сходження (метод Бокса-Уілсона) та комп'ютерну систему аналізу даних STATISTICA 8.0. Дослідження гідролізу нативних білкових субстратів пептидазою 2 В. thuringiensis ІМВ В-7324 показало, що ензим здатний розщеплювати фібрин, фібриноген, казеїн і колаген. Для ефективного гідролізу білків за результатами повного двофакторного досліду (ПФД) було встановлено оптимальні співвідношення концентрацій ензиму і субстратів: 1 мг пептидази 2 здатен розщеплювати 54 мг фібрину, 67 мг фібриногену, 25 мг казеїну і 49 мг колагену. Показано, що досліджуваний ензим виявляє вищу спорідненість до фібрину і казеїну, для яких значення константи Міхаеліса Km становить 1,1 - 1,25 мг, відповідно. Пептидаза 2 B. thuringiensis ІМВ В-7324 характеризується вищою специфічністю щодо фібрину і фібриногену, ніж до казеїну і колагену, проте більшою спорідненістю до фібрину і казеїну.
Попередній перегляд:   Завантажити - 1.25 Mb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
10.

Мацелюх О. В. 
Здатність мікроорганізмів різних екологічних ніш до гідролізу нерозчинних білків [Електронний ресурс] / О. В. Мацелюх, Н. А. Нідялкова, Л. Д. Варбанець, Н. О. Андреєва, В. В. Шепелевич, П. П. Зелена, Ю. М. Юмина // Мікробіологічний журнал. - 2015. - Т. 77, № 3. - С. 16-22. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2015_77_3_4
Попередній перегляд:   Завантажити - 406.457 Kb    Зміст випуску     Цитування
11.

Варбанець Л. Д. 
Скринінг продуцентів α-l-рамнозидаз і пептидаз серед представників актинобактерій та бацил [Електронний ресурс] / Л. Д. Варбанець, О. В. Мацелюх, О. В. Гудзенко, Н. А. Нідялкова, П. П. Зелена, Ю. В. Юмина, Л. Г. Степура, В. В. Шепелевич, С. І. Войчук // Мікробіологічний журнал. - 2016. - Т. 78, № 3. - С. 26-35. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2016_78_3_4
Попередній перегляд:   Завантажити - 320.651 Kb    Зміст випуску     Цитування
12.

Нідялкова Н. 
Характеристика протеази Streptomyces sp. [Електронний ресурс] / Н. Нідялкова, Л. Варбанець, К. Гаркава, Л. Трошина // Вісник Львівського університету. Серія біологічна. - 2016. - Вип. 73. - С. 119. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VLNU_biol_2016_73_26
Вперше показано, що протеаза Streptomyces sp. 12, виділена з ризосфери кропиви, характеризується широкою субстратною специфічністю і гідролізує як легкорозчинні протеїни казеїн, альбумін і желатин, так і важкорозчинний і колаген, по відношенню до якого ензим проявляє найбільшу активність. Встановлено, що досліджуваний ензим є металопротеазою з молекулярною масою ~35,6 кДа. Оптимальними умовами її дії на колаген є pH 8,0 і температура <$E50~symbol Р roman C>. Дані властивості протеази Streptomyces sp. 12 можуть бути використані під час розробки лікарських препаратів, які використовуються у створенні медичних препаратів для лікування трофічних виразок, гнійних ран, опіків, а також у шкіряній промисловості для м'якшення шкіри.
Попередній перегляд:   Завантажити - 287.098 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
13.

Нідялкова Н. А. 
Протеаза Streptomyces sp. 12: очищення і властивості [Електронний ресурс] / Н. А. Нідялкова, Л. Д. Варбанець, В. В. Шепелевич, П. П. Зелена, Ю. М. Юмина, К. Г. Гаркава, Л. О. Трошина // Мікробіологічний журнал. - 2017. - Т. 79, № 2. - С. 33-47. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2017_79_2_5
Попередній перегляд:   Завантажити - 1.332 Mb    Зміст випуску     Цитування
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського